Op 3 maart jongstleden hadden we een bezielende lezing van de fotograaf Robert van Sluis. De avond trok zo’n 30 belangstellenden, en was georganiseerd samen met Luminos.

Robert van Sluis heeft na een technische studie en baan in de medische beeldtechnologie gekozen voor de fotografie. Naar eigen zeggen heeft dat onder meer te maken met het zich verder (willen) ontwikkelen van zijn rechter hersenhelft. Na een opleiding aan de kunstacademie is hij freelance fotograaf geworden. Een gedurfde stap aangezien het veelal niet alleen neerkomt op het maken van mooie foto’s maar ook en meer op het te gelde maken van zijn reportages. Zijn activiteiten betreffen o.a. het organiseren van fotoreizen, het geven van lezingen en workshops en het uitvoeren van fotografische opdrachten.

Robert vertelt dat hij veel heeft gereisd om foto’s te maken en benadrukt hoe belangrijk het is om dan te zorgen voor foto’s van hoge kwaliteit. Hij geeft een overzicht wat hij zoal meeneemt aan camera’s, lenzen en hulpmiddelen. In totaal komt dat neer op 16,5 kg, wat door Robert met enige moeite en overtuigingskracht nog net meegenomen kan worden als handbagage in het vliegtuig. Hij geeft voorbeelden van een aantal projecten die hij gedaan heeft en laat zien dat de foto’s een doel hebben. Hij geeft aan hoe hij het verhaal achter de foto wil laten zien.

Als eerste geeft hij een overzicht van “mooi licht” in foto. Hij laat veel fraaie foto’s zien van zijn Himalaya reis (met o.a. Tibet), het Noorderlicht, Yosemite NP en IJsland. Hij laat diverse voorbeelden zien hoe hij in een aantal pogingen tot de uiteindelijke foto komt die hij in gedachten had. Planning en voorbereiding zijn heel erg belangrijk. Met name het nagaan hoe laat de zon en maan opkomen om te weten hoe het licht dan een gebouw of gebied zal belichten is essentieel. Hij plant dat al voordat hij ter plaatse is en gebruikt daarvoor de app “The Photographer’s Ephemeris”. Vervolgens verkent hij het gebied vaak een dag van te voren, en bepaalt waar hij de volgende dag de foto’s gaat maken. Een “luxe” die wij ons, tijdens een vakantie, veelal niet kunnen veroorloven.

Lezing 'Robert van Sluis' Lezing 'Robert van Sluis'

Na de pauze gaat Robert in op portretfotografie, en dan vooral het fotograferen van mensen tijdens zijn reizen. Hij geeft aan dat het belangrijk is om bij portretten toestemming te vragen en om echt contact te maken met de personen. Niet alleen werkt dat prettiger en zal het dan ook wat beter lukken om wat meer en betere foto’s te maken, maar geeft het ook vaak een extra dimensie aan het “verhaal achter de foto”. Hij heeft de tekst “mag ik een foto maken” op een plaatje staan in de taal van het gebied waar hij is. Verder beheerst hij zelf een aantal talen en maakt hij vaak gebruik van een lokaal contactpersoon voor hulp en vertaling. Bij een uitgebreidere opname legt hij de personen altijd uitgebreid uit wat hij gaat doen en hoe hij de foto gaat nemen. Hij laat voorbeelden zien uit China, India en Noord Korea, Vooral in dat laatste land werd alles door de overheid geregisseerd en was het niet mogelijke werkelijk contact te hebben met de mensen.

Bij zijn reizen let Robert erg goed op veiligheid. Hij laat voorbeelden zien van het zoeken naar en laten ontploffen van mijnen in Cambodja en van een militaire controle bij een ziekenhuis waar hij foto’s aan het nemen was. Ook met betrekking tot veiligheid vertrouwt hij vaak op lokale hulp.

Verder laat Robert een aantal voorbeelden zien van foto-opdrachten in een studio. Ook hier is het belangrijk om vooraf alle technische aspecten en achtergronden beoordeeld te hebben. Je kunt dan bij het fotograferen alle aandacht op het model richten zonder telkens te kijken of de foto technisch gelukt is.

De lezing was erg geslaagd. Niet alleen toonde Robert erg mooie foto’s, maar hij is ook een zeer goede spreker die zich expliciet richt op zijn publiek, ons fotografen in dit geval. Zijn toelichting was een prettige mix van fototechniek, cultuur, ervaring, humor en advies. Kortom, zeer onderhoudend!

Na de lezing zijn een aantal clubleden nog een tijd blijven praten met Robert, ook een bewijs dat zijn lezing erg gewaardeerd werd. Wellicht kunnen we in de toekomst nog eens gebruik maken van de diensten van Robert, en met het oog daarop gaan we hem in ieder geval uit te nodigen voor onze tentoonstelling in mei.

error: Content is protected !!